Hoe verkoop je jouw huis met de Open Huizen Dag?

Je huis staat te koop en je makelaar heeft je voorgesteld mee te doen met de Landelijke Open Huizen Dag. Dat is een goed plan! Met de vorige editie deden meer dan 13.000 verkopers mee. Van de deelnemende huizen is bijna de helft binnen 12 weken verkocht, van de huizen die niet hebben deelgenomen slechts één derde. Dit heeft alles te maken met de extra aandacht die een landelijk Open Huis krijgt. Funda heeft rondom een landelijk Open Huis twee keer zoveel bezoekers als normaal. Wanneer je je huis wilt verkopen, moet je daarom zeker meedoen!

Tijd om je huis aantrekkelijk te maken voor de kijkers. De tip om een vers gebakken appeltaart op tafel te zetten kennen we allemaal wel, maar wat is nu echt belangrijk om je huis er goed uit te laten springen? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Tip 1: De eerste indruk

De eerste indruk is de beste. Hier vormt de kijker al een mening over het huis. Dit begint dus al voor de voordeur. Veeg de stoep en zorg dat je tuin er netjes bij ligt. Vraag even voorzichtig aan je buurman of hij zijn tuin ook netjes maakt. Breng je kinderen en huisdieren even naar opa en oma en zorg dat je hele huis schoon is. Er is niets erger dan een vies huis bezichtigen. Probeer geurtjes als tabaksrook, etensluchtjes, de geur van huisdieren en andere geurtjes zoveel mogelijk te verwijderen en zorg dat alles stof en vetvrij is. Gebruik een lekker geurend schoonmaakmiddel zodat alles fris ruikt.

Tip 2: Zorg voor een opgeruimd huis

Het staat waarschijnlijk enorm gezellig, al die foto’s, accessoires en verzamelingen. Toch is het beter om ze tijdelijk even op te bergen. Te veel persoonlijke spullen kan potentiële kopers afschrikken. Hier en daar een klein accentje is leuk, maar probeer het zo rustig mogelijk te houden, zonder de prettige woonsfeer te verliezen. Het maakt je huis ruimer en de kijkers kunnen zich beter voorstellen hoe het huis zou zijn met hun eigen spullen.

Tip 3: Kleine klusjes

Er zijn van die kleine dingen in je huis die je zelf al niet eens meer ziet. Denk hierbij aan losse deurklinken, ontbrekende plinten, losse en kapotte drempels, loshangende kabels, een lamp die stuk is. Gooi even een kritische blik door je huis en pak deze kleine klusjes aan. Het kan ervoor zorgen dat je huis er een beetje karig uitziet terwijl het in een prima staat is.

Tip 4: Bloemen en planten

Dat kan écht het verschil maken! Hou je huis verder rustig en licht en voeg een beetje kleur toe door een bos bloemen neer te zetten. Bijna iedereen is wel dol op bloemen en het staat bovendien fris. Mooie bloeiende planten in een pot bij de voordeur of in de tuin maakt ook zeker het verschil.

Tip 5: De bezichtigingen

Veel kijkers komen zich slechts oriënteren. Toch is het belangrijk om bij de rondleiding een goede indruk te krijgen van wat voor huis ze precies zoeken en of ze al meer huizen hebben bekeken. Leid kijkers één voor één door het huis en geef altijd eerlijk antwoord op de vragen. Lastige vragen, interesse of biedingen? Altijd doorverwijzen naar de makelaar.

Wil je nog meer tips om je huis succesvol te verkopen? Neem dan contact met ons op!


Alexander Muizer
JIP makelaars

Jip de huismus - NVM